Missiles, a 16-17. század hétköznapi történelme

Várháborúk kora

Várháborúk kora

Kaposvár palánkjának eleste 1555. szeptember 17.

2018. szeptember 17. - Várháborúkkora

A Kaposvár török ostromát bátran álló magyar védők helyzete gyorsan válságosra fordult, mikor a Szél Péter vajda vezette hajdúk, mintegy 100-an, szeptember 16-17-e éjjelén kiszöktek a várból. A megmaradt védők Torma Márton porkoláb vezetésével a belsővárba zárkóztak, míg Tujgon pasa hada megszállta a palánkot. Az eseményről Selpi István babócsai udvarbíró és Budacsics János porkoláb, Tahi Ferencnek írt leveléből értesülünk. 

1555. szeptember 18. Babócsa vára

Kegyelmednek irtonk vala az Kapos dolga felől, de sem annak az aki, az hírt hozta vala, sem akik ki szektenek nem hittenk. Azért Barcsi Vincét kűlték vala hír tudni. Ment volt Segesdig, oly emberrel szóllot ki Kaposban és Korotnán volt, azt mongya, hogy bizonyal Kaposba benne vannak, meg nem vették. Azt mongya Marcinkó, hogy még három, avagy hat napig meg tarthatja. Azért kenyereg nagyságtoknak, hogy nagyságod segéllje meg. Az terek soksága felől azt mongya, egy ember ki keztek volt, hogy bizonyal nincsek öt ezeren. Az másik hadat látot, az azt mongya az ű hitire, hogy szín nép nincsen három ezeren. Azért kegyelmed gondoljon reá, mert ha megveszik, magyar nem uralkodik ez felden. Továbá, ha nagyságod mast az szigeti fizetést be külte volna ide az esküt it vagyon, beküldhették volna tűle.

Nicolaus Selpy ac Joannes Bwdacych

 Sz. G.

A bejegyzés trackback címe:

https://missiles.blog.hu/api/trackback/id/tr5114246019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása